Artikler  

Få dine nytårsforsæt til at vare ved

Forfatter: Susan Bowerman
Billede: Kvinde, der skriver nytårsforsæt i en notesbog

Al forbedring er god

Måske fik du ikke motioneret så meget, som du havde sat dig for eller spist helt så sundt, som du havde tænkt dig. Men hvis du stadig klarer dig bedre nu, end du gjorde året før, skyldes det måske, at du har formået at skille dig af med et par dårlige vaner. Og det er rigtig godt — for de små ændringer i, hvordan du gør tingene hver dag, kan virkelig gøre en forskel. Du kan fortsætte med at bygge videre på disse små succeser i det nye år. 

 

Gør ikke for meget på én gang

Det er dejligt at være ambitiøs, men hvis du forsøger at håndtere for mange ændringer på én gang, risikerer du at knække nakken. Det at lave et nytårsforsæt er nemt nok. Det er først, når du skal ud og overholde det, at udfordringerne melder sig, for så kræver det, at du gøre tingene anderledes. Det tager tid at ændre en dårlig vane, og derfor er gentagelser så vigtige. Dog er det nemmere at gentage en lille, relativt nem udfordring, frem for én, der virker alt for uoverskuelig. Derudover er du nødt til at finde ud af, hvad det er, der står i vejen for dine fremskridt, og finde ud af, hvordan du fjerner disse forhindringer.

Lad os f.eks. sige, at du ikke bruger tandtråd, så ofte som du bør. Hvad kommer i vejen for dig? Og hvad skal du gøre for at sikre, at du vil gøre det regelmæssigt? Det er ikke et tidsproblem, det tager kun et par minutter. For det første skal du sørge for, at du har tandtråd i huset. Derefter skal du sørge for, at du får øje på tandtråden, hver gang du børster tænder. Og så skal du sørge for at have et spejl, så du kan se, hvad du laver.

Måske beslutter du dig for at lave et lille »tandsæt« til dig selv, i stedet for at smide tandtråden ind bagerst i toiletskabet, hvor den kan forsvinde mellem alt mulig andet. Lav et sæt, der inkluderer din tandbørste, tandpasta, tandtråd og måske et lille tandspejl. Med alt det praktiske samlet et sted, er der større chance for, at du ikke bare børster tænder, men husker at bruge dit sæt, og dermed også husker at bruge tandtråd.

 

Fjern forhindringerne.

Det samme gælder dine kostvaner. Du skal finde ud af, hvorfor du ikke får gjort det, du planlægger at gøre, og hvordan du kan gøre det nemmere. Det er nemt at sige, at du kommer til at spise mere frugt og grøntsager, men det er svært at gøre det, hvis du ikke sørger for at have frugt hos dig. Men det er ikke nok. Når du har frugt i huset, skal du gøre det nemmere at spise det. Så måske skal du sørge for at have et lager af frugt i fryseren, som du kan tilføje dine proteinshakes, eller have en skål med frugt i køkkenet, så du husker, at frugt er et godt mellemmåltid. Du kan også opbevare udskårne grøntsager i køleskabet et sted, hvor du ser dem, hver gang du åbner døren for at lede efter noget lækkert at spise.

Bare sørg for at de ændringer, du planlægger at foretage dig, er ting du ved, du virkelig kan føre ud i livet. Hvis du aldrig har taget frokost med på arbejde, er det usandsynligt, at du pludselig begynder at gøre det hver dag. Så sæt et realistisk mål, og vær specifik. Ikke „Jeg vil fremover oftere tage frokost med på arbejde“, men „Jeg vil tage frokost med på arbejde to gange om ugen.“ På den måde er det nemmere sidst på ugen at afgøre, om du har opfyldt dit mål.

 

Susan Bowerman er direktør for Herbalife Nutritions »Nutrition Training«. Susan er registreret diætist og certificeret specialist i »Sports Dietetics«.